Tuesday, 18 November 2008

usah mem'bangau' lagi

kita suma mesti tau kan lagu "Bangau oh Bangau" tu kan. ala, lagu tu yang slalu kita nyanyi time kat tadika. kalau diperhatikan dan dihayati, lagu tu sebenar nya mempunyai byk masuk utk kita jadikan sebagai pengajaran. bg aku lagu nie byk mengajar aku erti berdikari. contoh nya lirik die nie: "bangau oh bangau mengapa engkau kurus.. mcm mane aku xkurus ikan xmau timbul". kat sini aku rasa bangau hanya bergantung kepada ikan untuk timbul utk die jadikan sebagai makanan. bangau tu xde pun nak usaha sendiri. kalu nak berjaya kita mesti berusaha dan jgn byk bergantung pada org lain. hasil yang kita dpat nnt lagi puas kita rasa. lagi satu lagu nie bg aku la die byk ajar aku supaya jgn salah kan org lain atas ape yang berlaku kat kita. same la aku amek contoh bangau td. bangau tu asyik salah kan ikan sbb xmau timbul n sbb tu la die jdik kurus. bangau sptt nya berusaha carik ikan kat tempat lain kan. jadilah mcm ular yg mengaku atas apa yg die lakukan. mcm tu br btol. n stop blaming others for our weakness.
=peace=

7 orang mengomel:

+ mika + said...

betol~betol~betol...
sokong 200%...
tapi bagus jugak kalo ikan tuh xmo timbul...
x yah susah2 abeskan duit gi london weight management semata2 nak kuruskan badan...
makan ikan boley gemok ek? kompius jap...
hiak~hiak... =p

wanridzuan said...

hehehe...
bangau skrg pun dah pandai demand tau.. xmoh dah ikan besar2 ni.. nak ikan bilis je..
takot gemuk kata nya..
hehe...

TINTA ARISSA said...

BANGAU OH BANGAU
Bangau oh bangau,
kenapa engkau kurus?

Macam-mana aku tak kurus,
ikan tak mahu timbul.
Ikan tak mahu timbul.

Ikan oh ikan,
kenapa engkau tak timbul?

Macam-mana aku nak timbul,
rumput panjang sangat.
Rumput panjang sangat.

Rumput oh rumput,
kenapa engkau panjang?

Macam-mana aku tak panjang,
kerbau tak makan aku.
Kerbau tak makan aku.

Kerbau oh kerbau,
kenapa tak makan rumput?

Macam-mana aku nak makan,
perut aku sakit.
Perut aku sakit.

Perut oh perut,
kenapa engkau sakit?

Macam-mana aku tak sakit,
makan nasi mentah.
Makan nasi mentah.

Nasi oh nasi,
kenapa engkau mentah?

Macam-mana aku tak mentah,
api tak mahu menyala.
Api tak mahu menyala.

Api oh api,
kenapa engkau tak mahu menyala?

Macam-mana aku nak menyala,
kayu api basah.
Kayu api basah.

Kayu oh kayu,
kenapa engkau basah?

Macam-mana aku tak basah,
hujan timpa aku.
Hujan timpa aku.

Hujan oh hujan,
kenapa timpa kayu?

Macam-mana aku tak timpa,
katak panggil aku.
Katak panggil aku.

Katak oh katak,
kenapa panggil hujan?

Macam-mana aku tak panggil,
ular nak makan aku.
Ular nak makan aku.

Ular oh ular,
kenapa nak makan katak?

Macam-mana aku tak makan,
memang makanan aku.
Memang makanan aku……

Betul juga tu ye………..

Memang makanan engkau.
Memang makanan engkau

TINTA ARISSA said...

hikksss, as for TINTA, bukan bangau je yang attitude xbrape nk elok, asyik nk bgntung jek, tp ikan, rumput, kerbau, perut, nasi, api, kayu, hujan,katak and ular pun same..
the most important things, dont b too easy to point fingers to others when u r doing mistakes by mistakes...try to admit it and do some improvise in urself...

TINTA ARISSA said...

in simple words...jgn mem'bangau' lagi...change it to 'mem'bangun'!!!
for sure, u will not left behind!!!

wanridzuan said...

tinta arissa:
that's what i mean. mmg bukan bangau je.. tp sy sengaje letak kan bangau as an example..
btol3...
jgan mem'bangau' lagik...
bangun lah...
hehe

TINTA ARISSA said...

agreed:-)